Kezelt betegségek

Itt tájékozodhat mely betegségek felépülésében segíthetünk

A stroke a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség Európában. Éves viszonylatban 1.4 millió halálesetet regisztrálnak. Magyarországon közel 250 ezren élnek a betegség árnyékában. Évente 45 ezer az új stroke eset, a maradványtünetekkel elő stroke érintett több mint 500 ezer./Nemzeti Stroke Liga adatai/ A betegek mintegy 25%-a gyógyul maradványtünet nélkül, körülbelül 50%-uk szorul valamilyen segítségre a kesöbbiekben és 15 ezren halnak. [Magyar Stroke Társaság (MST) adatai]

Általunk alkalmazott terápia, az ARNI: Egy új és különleges megközelítése a stroke rehabilitációnak, amely nemzetközileg elismert és sikeres.

Dr. Tom Balchin- aki maga is stroke-on esett át fél oldala teljesen lebénult. Az Ő saját rehabilitációja /amiből az ARNI is kifejlődött az elmúlt 15 év alatt/ egy innovatív kombinaciója volt az önvédelmi sportoknak, a súlyokkal való izomfejlesztésnek és a szellemi /önmenedzselési tréningnek.
Ez a hármas kombinacio ma már klinikai bizonyitékokon alapuló rehabilitaciós módszerként szolgál a stroke betegek optimális fejlődése számara, hogy újra teljes életet tudjanak élni. Ezt a terápiát sajátította el és hozta Magyarországra Pásztor Gabriella Gyógytornász

A STROKE az agyműködés vérellátási zavara által okozott, gyorsan kialakuló, maradandó károsodásokat vagy halált is okozó klinikai tünetegyüttes, melynek hátterében leginkább vérkeringési zavar, vérrög miatt bekövetkező artériás trombózis, agyi embolizáció vagy vérzéses koreredet állhat. Az agyérgörcs az agyi erek elzáródása (mely lehet átmeneti és végleges) következtében kialakuló agylágyulás közismertebb neve.

Stroke tünetei, stroke jelei
Stroke tünetei, stroke jelei attól függenek, hogy az elhalás mely agyi területeket érinti. Ennek megfelelően a stroke tünetei, stroke jelei között lehet beszédzavar, mozgási zavar, érzéskiesés, látászavar, nyelési nehézség, légzési zavar. Az akut megjelenése igen gyakran fejfájással, eszméletvesztéssel, bénulással jár. Súlyos esetben azonnali halált is okozhat. Stroke tüneteit, stroke jeleit el kell különíteni az un. TIA (transient ischemias attack) - átmeneti tüneteitől. A TIA nagyon fontos figyelemfelhívó jel a stroke kialakulására! A TIA visszafordítható, maximum pár percig fennálló tünetekből áll, míg a stroke tünetei, stroke jelei visszafordíthatatlanok.

Stroke előfordulása
Magyarországon a stroke az egyik leggyakoribb életet befolyásoló betegség. Előfordulása az életkor előrehaladtával folyamatosan nő, gyakoribb férfiaknál, mint nőknél. Míg a 65 év alatti nők 2%-a érintett a betegségben, addig a 65 év feletti férfiak között minden tizedik férfinak volt már stroke életében. Főbb kockázati tényezők:
 magasvérnyomás betegség
 cukrobetegség
 koleszterin és vérzsírszint emelkedés
 dohányzás
 jelentős mennyiségű alkohol fogyasztása

Az ARNI módszere, rávezetni a stroke túlélőt, milyen fontos szerepük van a gyógyulásban. Az ő akaratuk, kitartásuk, hozzáállásuk szükséges ahhoz, hogy javulás történjen. A módszer azt szeretné elérni, hogy a betegek saját maguk elérjék azokat a célokat, amelyet ők szeretnének. A hangsúly azon van, hogy ők mit szeretnének elérni? Ilyenkor jelentős a terapeuta feladata, hiszen ő irányítja a beteget és segít a kitűzött célok elérésében. Ő építi fel a rehabilitáció, a tréning alkalmazását. Egy eszközt, egy stratégiát kap a beteg, amiből tudja, mit kell ahhoz tennie, hogy jobban legyen.

Stroke megelőzése
Stroke megelőzésében legfontosabb a kockázati tényezők kiiktatása.
 vérnyomás optimalizálása
 anyagcsere optimalizálása (vércukor és vérzsír - koleszterin)
 dohányzás elhagyása
 rendszeres testmozgás
 testsúly normalizálása

Az ARNI főbb feladatai:
 feladatspecifikus funkcionális dolgok / a hétköznapi élet aktivitása, mozgása
 izomerősítés, erőedzés,
 balance technika, egyensúly fejlesztő gyakorlatok
 felső és alsó testrészek funkcionális rehabilitációja

Mi a Parkinson-kór?
A Parkinson-kór idült, progresszív, ismeretlen eredetű betegség, mely az agyi ún. extrapiramidális, dopamin ingerületátvivő anyaggal működő agyi területek - struktúrák; (a Substantia nigra, Locus coeruleus) - pusztulásával jár. Parkinson-szindróma bármely életkorban előfordulhat, az ismeretlen eredetű ("idiopátiás") Parkinson-kór viszont az idős, 60 év feletti emberek betegsége, bár az esetek 5-10%-ában az első tünetek már 30-40 éves kor között megmutatkozhatnak. Férfiaknál valamivel gyakoribb. Az Egyesült Államokban 1-1,5 millió beteg szenved "Parkinson-kórban", Magyarországon a becslések alapján 16-20000 beteg él.

A Parkinson-kór tünetei
A legjellemzőbb, klasszikus tünetegyütteshez a következő betegségtünetek tartoznak:
Hypo- vagy bradykinesis (mozgásszegénység), tremor (kézremegés), rigiditás (izomtónus fokozódás okozta merevség) és tartási instabilitás. Az elsődleges tünetek mellett bradifrénia (lelassult gondolkodás), majd értelmi hanyatlás (demencia) is gyakran észlelhető. A tünetek hosszú évek alatt teljesednek ki. A legtöbb betegnél nem fejlődik ki egyszerre valamennyi klasszikus tünet. A betegség kifejlődése egyénenként igen eltérő lehet. A legtöbb esetben súlyos rokkantságot eredményez. A tünetek egy napon belül is különböző erősséggel érhetők tetten.

Mi a hozza adott érték amit az ARNI tud adni ebben az esetben ?
1. Kezelni annak a problémáját hogy a Parkinson-kórban szenvedő betegek stabillabban tudjanak járni, vagy használni a végtagjukat
2. Megmutatni a Parkinson-kórban szenvedőknek hogy képesek az ön-0tréningre
3. Megállítani a rehabilitacíó lefelé hanyatló voltát és azt a gondolkodást, hogy a érintett úgy gondoljon magára, mint aki véglegesen rokkantá vált.
A mi programunk abban fog segíteni, hogy a saját, hatékony önrehabilítációjukat a érintettek fejlesszék ki.

FELTÖLTÉS ALATT!!!

Sclerosis multiplex
A sclerosis multiplex (SM) autoimmun betegség, a központi idegrendszer gyulladásos megbetegedése. Az SM-ben a rosszul működő immunrendszer az idegsejtek nyúlványait körülölelő velőshüvelyt (myelin hüvelyt) támadja meg, feloldja, roncsolja azt. E károsodás következtében az idegrost rosszul működik: lassabban vezeti és/vagy blokkolja az ingerületet.

A betegség előfordulása
A betegség Magyarországon a becslések szerint 6000-8000 embert érint, évente 300-500 új esetet diagnosztizálnak. A világon mintegy 2 millió SM-beteg van. A nők között magasabb a megbetegedési arány. Általában 20-40 életév között a leggyakoribb a megjelenése.

Jelenleg nem ismeretes, hogy mi az a kóros folyamatot beindító tényező, amelytől az immunrendszer saját szervezetének ellenségévé válik. A betegség lefolyása nagyon változatos a tünetek nagyon eltérőek így mindenkinél másképpen jelentkezik.

Tünetek, bizonytalan járás, szédülés, mozgáskoordinációs zavar, gyengeség, fáradtság, székrekedés, impotencia, koncentrációs zavar, kettős látás, izommerevség, egyensúlyzavar, vizelettartási zavar, csökkent libidó, homályos látás, rövid távú emlékezet zavara, ügyetlenség, inkontinencia, látóideg-gyulladás, akaratlan szemmozgás, lábgyengeség, lelassult beszéd.

A mozgató rendszer zavarai
A tünetek enyhébb formában járáskor észlelhetők: hosszabb táv megtételekor a lábak elnehezülnek, a mozdulatok meglassulnak, a lépcsőn való járás fárasztó, végtaggyengeség, illetve mozgatási nehézség jelentkezik. Ülés, állás vagy járás közben a test felületén érzett zsibbadás. Egyensúlyzavar. Súlyosabb formában a lábak merevek és gyengék, a korai izomfáradtság jellemző.

Az SM előrehaladtával a végtagok akaratlagos, szabad mozgatásának képessége egyre romlik. Ez az izomerő csökkenésének és az izomtónus kóros fokozódásának következménye.

Mi a hozza adott érték, amit az ARNI tud adni ebben az esetben?
1. Kezelni annak a problémáját, hogy az SM - szenvedő betegek stabilabban tudjanak járni, vagy használni a végtagjukat.
2. Megmutatni az SM –ben szenvedőknek, hogy képesek az öntréningre, önrehabilitációra.
3. Megállítani a rehabilitáció lefelé hanyatló voltát, és azt a gondolkodást, hogy érintett úgy gondoljon magára, mint aki véglegesen rokkanttá vált.
4. Fejleszteni az egyensúlyt, erőnlétet, hogy minél hamarabb vissza tudjanak kerülni a hétköznapi életbe. Meg kell értetni a érintettekkel, hogy mit kellene tenniük ahhoz, hogy jobban legyenek. Meg kell tanítanunk, hogy hogyan kell megküzdeniük és elfogadni, amivel egész életükön keresztül együtt kell élni.

A mi programunk abban fog segíteni, hogy a saját, hatékony önrehabilitációjukat a érintettek hogyan fejlesszék ki a mi képzett ARNI trénereink segítségével.

Prevenció
Mai társadalmunkban a test fizikai megterhelésének a hiánya jellemző. A tévézés, videózás mellett az Internet hálózat már egészen fiatal korban a képernyők elég csábítja az embereket, és már gyermek korban visszaszorítja a természetes levegőn való tartózkodás időtartamát, a mozgásra fordított időt és energiát. A gépesített háztartások az életszínvonal emelkedésére utalnak, ugyanakkor a nagyobb izomcsoportokkal történő mozgások csökkenése figyelhető meg általuk. A jobb élet-és munkakörülmények megteremtése maga után vonja a mozgástevékenység leszűkülését. Jellegzetes civilizációs betegségek sora alakul ki a kóros mozgáshiány miatt. Így anyagcserezavarok, szív-és keringési betegségek, a vázizomzat és a csontrendszer fejletlenségéből adódó kóros elváltozások lépnek fel. Közismert tény, hogy a lakosság egészségi állapota rendkívül rossz világviszonylatban is. A várható élettartam alacsony és a halálozási arány igen magas. Meg kell találni azokat a lehetőségeket és formákat, melyek az egészégi állapot javulásához segítenek minket. Az egyik ilyen lehetőség a PREVENCIÓ. Jelentése: megelőzés. Azon törekvések összessége, amelyek az egészség fejlesztését, megőrzését, illetve egészségkárosodás esetén az eredeti állapot mielőbbi visszaállítását, valamint károsodás további súlyosodásának kivédését szolgálják. Rendszeres orvosi szűrések, dohányzás, drog, túlzott alkoholfogyasztás kizárása. Magasvérnyomás és cukorbetegség megelőzése, túlsúly, stresszmentes életmód, mentális összehang, mozgáshiány, táplálkozási problémák.

A prevenció fontossága a sport területén is előtérbe került. A preventív testnevelés, és a sport lényege a mozgásos tevékenységek szervezetre gyakorolt előnyös hatásainak kihasználása az egészséges fejlődés, illetve az egészségmegőrzés céljával. A testedzéssel járó erőfeszítések segítik elviselni az egyéb megpróbáltatásokat is, amelyek során elkerülhetővé válnak a pszichoszomatikus betegségek többsége is. Mivel minden tevékenység az egész ember részvételével zajlik, ezért a test fejlesztése és megedzése során vele együtt edződik a lélek is a szellem is, így az egész személyiség edzetté és védettebbé válik a világ kihívásaival szemben. A preventív mozgás mellett fontos az önismeret, amely nem csupán a belső tulajdonságok, és a fizikai teljesítőképesség felmérésére korlátozódik. Fontos figyelembe venni a test fejlettség fokát, a szervezet működésének erősségeit és gyengéit, a meglévő fizikai képesség szintjét, a betegségre való hajlamot, a táplálkozási szokásokat, a természet és az időjárással változásaival összefüggő szervezet működésében bekövetkező változásokat. A szemléletmódbeli változás lehetővé teszi, hogy már kisgyerekkorban kialakítsa a család azt, hogy fontos érték legyen az egészség.

A prevención belül megkülönböztetünk elsődleges, másodlagos és harmadlagos prevenciót. Az elsődleges prevenció, amikor még nincs egészségkárosodás.
A másodlagos prevenció az egyén még nem tapasztalja egészségének a károsodását, de a szakember révén már felismerhető a betegség megelőző állapota, és az elsődleges tünetek. Ilyenek lehetnek a túlsúly káros hatásainak kiküszöbölés és a folyamat megállítása testedzési programokkal, vagy a tartáshibák, kezdődő gerincbántalmak úszással történő ellensúlyozása.

A harmadlagos prevenció már a betegség fázisát jelenti. Ebben a szakaszban a megelőzés abban rejlik, hogy a rehabilitáció során cél az egészség lehető legteljesebb helyreállítása. Amennyiben ez valamilyen tényező miatt már nem lehetséges, a megelőzés lényege abban rejlik, hogy a beteg elkerülje állapotának további romlását, vagyis szinten tartsa. Rendkívüli jelentőségű az egészségünkben sérültek, csökkentképességűek, mozgásukban valamilyen módon korlátozottak sporttevékenysége, amely pótolhatatlan jelentőséggel bír lelki egészségünk megőrzésében, testi és fizikai állapotuk megerősítésében, a társadalomba való beilleszkedésük, egyéni kiteljesedésük tekintetében. Csak az emberek tudatában bekövetkezett szemléletváltozás és azt követő aktív tevékenység teszi lehetővé, hogy megállítható legyen saját egészségük megőrzésén keresztül az egész társadalom egészségromlása.

A csapatunk ezt az életformát támogatja prevenciós csomagjával!